Naručite tretman online

AROMATERAPIJA I NJEZINA UČINKOVITOST U TRETIRANJU INFEKCIJA DIŠNIH PUTOVA

ČAJEVAC - (Melaluca alternifolia)

Snagu ulja čajevca možda najbolje potvrđuje činjenica da je postalo neizostavno u izboru komplementarnih i konvencionalnih metoda liječenja, gotovo neizostavna pomoć u liječenju. Čajevac je zimzelena grmolika biljka, samonikla u Australiji, danas široko kultivirana na plantažama. Ima izdužene nepodijeljene listove koji više podsjećaju na iglice, s vidljivim žlijezdama duž listova koje sadrže esencijalno ulje. Cvjetovi su mali i bijele su boje. Biljka predstavlja njihovo prirodno blago i uspješnu gospodarsku granu.

Godišnje se u Australiji proizvede oko 400 tona tog dragocjenog esencijalnog ulja od čega je većina za izvoz. Ljekovito djelovanje otkrili su starosjedioci kontinenta (aboridžini). Oni su čajevac koristili na način da zgnječe listove i pretvore ih u masu kojom bi premazivali rane od ozljeda, ugriza i uboda insekata. Esencijalno ulje vrhunskih terapeutskih svojstava dobiva se iz stabla koja jedino rastu u Australiji. Ono je vrlo snažnog i trpkog mirisa. Njegova snaga očituje se u antiseptičkom i ekspektoransnom djelovanju do te mjere da je postalo neizostavno u izboru komplementarnih i konvencionalnih metoda liječenja, odnosno pomoći u liječenju.

Dominantno područje djelovanja ulja čajevca jesu koža, urogenitalni i dišni sustav. Izvanredan je za sve upalne probleme kože nastale uslijed opekotina, porezotina, uboda insekata, raznih infekcija kože od bakterijskih do virusnih uzročnika. Jednako snažno i učinkovito djeluje na upale i infekcije dišnih putova sprječavajući daljnje širenje i oslobađajući pluća nakupljenog sekreta (sinusitis, laringitis, bronhitis, pneumonija). Često se upotrebljava kao pomoć u liječenju vaginoza i kandidijaze, te kao izvanredna preventiva u razvoju i drugih ginekoloških infekcija. Djelotvoran i protiv MRSA-e. Jaku učinkovitost čajevac je pokazao u inhibiciji sljedećih bakterija: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermis i Propionibacterium acnes.

Znanstvena studija iz 2003., učinjena na odjelu mikrobiologije Opće bolnice u Hampshireu (Velika Britanija), pokazala je da se pripravci na bazi čajevca sa sigurnošću mogu koristiti u tretmanima za umanjenje infekcije MRSA-om (MRSA – meticilin rezistentni Staphylococcus aureus) kod kroničnih pacijenata. Od kemijskih komponenti čajevac sadrži: monoterpene (25- 40%), seskviterpene (do 7,5%), alkohole (28-58%), okside (do 17,7%). Najaktivnije komponente u esencijalnom ulju čajevca su terpinen-4-ol, alfa-terpineol i alfa-pinen prema istraživanju rađenom u Bloomfieldu s odjela za farmakologiju londonskog kraljevskog instituta provedena 1995. godine koja imaju jaka antiseptička svojstva.

Aromaterapeutski tretman kod infekcije dišnih putova

Aromaterapija je kontrolirana, kontinuirana i svrsishodna upotreba esencijalnih ulja u svrhu unapređenja i očuvanja zdravlja. Simptomatska je, iako ima visoku učinkovitost i na neke uzročnike bolesti (bakterije, gljivice, virusi). Infekcije dišnih putova nastaju kao posljedica oslabljenog imunološkog sustava ili kao posljedica prijenosa mikroorganizama. Inficirano tkivo razvija upalu sa simptomima oteknuća, crvenila, boli i pojačanom sekrecijom.

Simptomi su bol, otežano disanje (dispnea), nakupljeni sekret i povišena temperatura. Od esencijalnih ulja koriste se ona koja imaju ; antiseptičko, antiinflamatorno, analgetičko i ekspektoransno djelovanje. U aromaterapiji se koriste kombinacije esencijalnih ulja radi njihovog sinergijskog djelovanja i širine djelovanja (djelovanje na što više simptoma).

Najučinkovitija esencijalna ulja za tretiranje infekcija dišnih putova su:

čajevac (Melaleuca alternifolia), eukaliptus ( Eucalyptus globulus, radiata ili dives), bor (Pinus sylvestris), mirta (Myrtus communis), niauli (Melaleuca quinqenervia ct cineol), kajeput (Melaleuca cajuputi), ružmarin (Rosmarinus officinalis ct cineol i ct verbenon) i ravensara (Cinamomum camphora), timijan (Thymus vulgaris ct timol i ct linalol) (S. i L. Price, Aromatherapx for health professionals, 2015). Tehnike primjene esencijalnih ulja su : inhalacije (suha i lokalna), komprese, raspršivači, kupka, te nakon pada temperature i masaža.

Sinergija esencijalnih ulja

Sinergija esencijalnih ulja je jedan od temelja na kojima počiva aromaterapija. Odrediti kombinaciju koja će polučiti najbolji učinak ovisi o znanju i iskustvu aromaterapeuta. Znanje ovisi o educiranosti, a iskustvo u sposobnosti prepoznavanja potreba i psihičke strukture osobe. Obzirom da se radi o infekcijama dišnih putova, odabiru se esencijalna ulja koja imaju najveću učinkovitost na uzročnika (ukoliko je prepoznata bakterija). Ukoliko se ne zna uzročnik, pristupa se ublažavanju izraženih simptomima i stanju osobe. Stoga se u aromaterapiji određuje „glavni simptom/problem“ koji najviše ometa normalno životno funkcioniranje ili stvara patnju (bol, otežano disanje), te dva „sporedna simptoma/ problema“ koji nastaju kao posljedica stanja osobe (nesanica, malaksalost, tjeskoba, depresija, gubitak apetita).

Na temelju navedenog odabiru se esencijalna ulja koja će tretirati cjelokupnu osobu i kvalitetu života (stanje), a ne samu bolest. Iz navedenih ulja možemo odabrati antiseptik i ekspektorans npr. čajevac (Melaleuca alternifolia) i eukaliptus (Eucalyptus globulus), te npr. lavandu (Lavandula angustifolia) ukoliko osoba pati od nesanice. Ili đumbir (Zingiber officinale) ukoliko je osoba malaksala, ili ylang-ylang (Cananga odorata) ukoliko je osoba depresivna.

Pripravci

Aromaterapeutski pripravci na bazi čajevca se mogu naći u obliku krema, uljnih mješavina, stikova, losiona, gelova, sapuna i supozitoria (za vaginalnu primjenu). U pripravcima mu se nešto umanjuje njegova snaga, stoga se preporuča da se terapeutski pripravci koriste u roku do 6 mj. Čajevac je neizostavan i u kozmetičkoj primjeni u obliku raznih losiona, tonika, krema i gelova u tretiranju akni i nečiste kože. Oprez je potreban! Eterično ulje čajevca smije se nerazrije- đeno nanijeti na manje dijelove kože ako osoba nema osjetljivu kožu ili sklonost alergijskim reakcijama. Nakon svake takve upotrebe čajevca potrebno je kožu namazati nekim hranjivim uljem ili hidratantnom kremom. Nije za oralnu upotrebu.

Zanimljivosti

Kao lokalni antiseptik odobren je u Kanadi, Australiji, Velika Britanija i SAD .

PRAKTIČNI SAVJETI ZA SAMOPOMOĆ

Mješavina za infekcije dišnih putova (inhalacije)

 U 1-2 l vruće vode ukapajte 3 kapi čajevca (Melaleuca alternifolia) 2 kapi eukaliptusa (Eucaliyptus globulus) 2 kapi limuna (Citrus limon)

Antiseptik za kožu

U gel bazu od 100 ml (1 dcl) ukapajte 20 kapi čajevca (Melaleuca alternifolia) 10 kapi lavande (Lavandula angustifolia)

 

Napisala: Zrinka Jezdić, dipl.med.techn.,clin.aromath. Predsjednik i osnivač AromaVita instituta za aromatrapiju