Naručite tretman online

ZABRINUTOST VEZANA ZA HPV CJEPIVO

Rak grlića maternice nastaje na donjem dijelu maternice okrenute prema vagini. Razvoj bolesti nastaje pod utjecajem virusa HPV prilikom čega dolazi do promjene na stanicama maternice koje mogu dovesti do karcinoma. Smatra se da cijepljenje pruža najbolju zaštitu djevojčica i dječaka u dobi od 9 godina prije seksualnog iskustva kod dva najčešća tipa HPV-a, međutim cjepivo ne štiti od svih tipova virusa koji mogu pokrenuti razvoj karcinoma maternice.

Na tržištu trenutno postoje dva HPV cjepiva koja se u SAD-u preporučaju kao rutinska za djevojke od 9 do 26 godina. Savjetodavni odbor CDC (Advisory Committee on Immunization Practices) također je podržao preporučena cjepiva za muškarce u dobi od 11 do 21. godine. Američko udruženje pedijatara upozorava na toksične učinke cjepiva Gardasil protiv HPV-a. Udruženje ima svrhu da se brine o zdravlju i dobrobiti djece, uključujući prevenciju i cijepljenje. U zadnje vrijeme posebnu pažnju im privlači preporučeno cjepivo Gardasil koje bi moglo biti povezano s ozbiljnim stanjem kao što je prijevremena insuficijencija (slabost) jajnika poznata pod nazivom preuranjena menopauza.

Postoji nekoliko laboratorijsko dokumentiranih slučajeva objavljenih nakon 2013. godine da su neke od cijepljenih djevojčica nekoliko tjedana nakon cjepiva razvile adolescentnu menopauzu. Bez obzira što zagovornici HPV cjepiva tvrde da navedeni poremećaji nisu uzrokovani cjepivom, ipak postoji opravdana zabrinutost. Dugoročne funkcije jajnika nakon cjepiva nisu procijenjene ozbiljnim znanstvenim studijama. Neka izvješća VAERS-a (Vaccine Adverse Event Reporting System) od 2006. godine pokazuju da se izostanak menstruacije pojavio i do 4 mjeseca nakon cjepiva, a ta pojava nije povezana s policističnim jajnicima ili trudnoćom.

Dr Tomljenovic u suradnji s timom kojeg predvodi Yehuda Shoefeld (svjetski stručnjak za autoimune bolesti i voditelj Autoimmunity Research Centre at the Sheba Hospital u Izraelu pokazali su kako ljudski papiloma virus (HPV) cjepivo može povisiti rizik od autoimunih bolesti mozga. Istraživači su zaključili da prisutnost reaktivnog anti HPV antitijela u krvi cijepljenih djevojčica će povećati rizik za razvoj poremećaja imunološki posredovanog živčanog sustava. „Iz prakse najčešće zabilježene nuspojave nakon HPV cjepiva su neurološki poremećaji imunološkog sustava“ navodi dr. Tomljenovic. Utjecaj HPV cjepiva na DNK objavljen je u recenziranom časopisu Advances in Bioscience and Biotechnology, a laboratorijsko istraživanje učinjeno je u krvi djevojčice koja je umrla nakon što je primila cjepivo protiv HPV-a. Inače zdrava djevojčica umrla je u snu šest mjeseci nakon što je primila treću i posljednju dozu HPV cjepiva. Sin Hang Lee u Milfordd Molecular Laboratory in Connecticut potvrdio je prisutnost HPV- 16 L1 gena DNK prilikom obdukcije u krvi i slezeni umrle djevojčice. Navedeni fragmenti nalaze se i u cjepivu, a nerazgradivi su i čvrsto vezani na čestice aluminija koji se u cjepivu koristi kao adjuvens.

Istraživač S.H.Lee ukazuje na prisutnost HPV DNK fragmenta iz cjepiva čime se može zaključiti da visoka imunoge ničnost HPV cjepiva ima sposobnost izazvati pretjerani imunološki odgovor. On također navodi da je stopa anafilaksija (iznenadna alergijska reakcija koja može biti smrtonosna) kod primanja HPV cjepiva veća pet do dvadeset puta u usporedbi s drugim cjepivima. U SAD-u pokrenute su mnoge tužbe oštećenih s HPV cjepivom, nadoknađen je iznos od pet milijuna dolara za 59 zahtjeva. Predsjednik sudskog vijeća Tom Fitton navodi: „javni zdravstveni dužnosnici trebali bi prestati gurati Gardasil cjepivo djeci“

Japan više ne preporučuje Gardasil

Japan je po preporuci vlade prvi suspendirao HPV cjepivo, a u lipnju 2013. godine vlada Japana i zdravstvene vlasti organizirale su simpozij o HPV cjepivu. Važno je svjedočanstvo jednog liječnika koji je liječio više od 20 slučajeva multiple sclerose nakon Gardasil cijepljenja: „Farmaceutski predstavnici su pokušavali tražiti psihogene uzroke, ali kako može psihogeni poremećaj biti uzrok MS i lezija u mozgu djevojka koja su bile savršeno zdrave prije cijepljenja? Svi problemi započeli su u vremenskoj povezanosti s cjepivom.“ Nakon simpozija uslijedila je velika konferencija za novinare, na kojoj su bili prisutni dr. Tomljenović i istraživači iz Francuske i SAD-a. Od tada, pokušaji da HPV cjepivo bude ponovno aktivirano su propali. Korist od HPV cjepiva još uvijek je upitna, a ispitivanja na University of British Columbia navode da učinkovitost cjepiva ne samo da je precijenjena, već je i nedokazana. Svakako treba istaknuti da svi roditelji koji donose odluke o svojoj djeci imaju pravo znati što su rizici bez obzira kako mali oni mogu biti.

 

Branka Radmilović Kadribašić, dipl. ing. lab. med., homeopat

 

Izvor: American College of Pediatricians – January 2016 1. Colafrancesco S, Perricone C, Tomljenovic L, Shoenfeld Y. Human papilloma virus vaccine and primary ovarian failure: another facet of the autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants. Am J Reprod Immunol. 2013; 70:309-316. 2. 22. Tomljenovic, L. and C.A. Shaw, Aluminum Vaccine Adjuvants: Are they Safe? Current Medicinal Chemistry, 2011. 18(17): p. 2630-2637 3. Wise LD, Wolf JJ, Kaplanski CV, Pauley CJ, Ledwith BJ. Lack of effects on fertility and developemental toxicity of a quadrivalent HPV vaccine in Sprague-Dawley rats. Birth Defects Res B Dev. 2008; 83(6):561-572. Segal L, Wilby OK, Willoughby CR, Veenstra S, Deschamps M. Evaluation of the intramuscular administration of Cerva- rixTM vaccine on fertility, pre- and post-natal development in rats. Reprod Toxicol. 2011; 31:111-120. 4. dr. Mercola, Oncology dietitian exposes fraud in CDC’s HPV Vaccine efeectiveness Study