Dolazi vrijeme alergija

Prema brojnim izvješćima milijuni ljudi širom svijeta pate od peludne groznice ili sezonskog alergijskog rinitisa. Ovisno o tome na što je osoba alergična, sezona alergija može početi u rano proljeće pa sve do zime. Alergijski rinitis također poznat kao peludna groznica znači upalu nosne sluznice uzrokovane pretjeranom reakcijom na određene okidače. Imunološki sustav bolesnika reagira na određene supstance koje se nalaze u zraku, kao što je pelud cvijeta, te započinje proizvodnju protutijela i otpuštanje histamina, ali i drugih protu upalnih tijela što dovodi do alergijskog rinitisa, uključujući kihanje, curenje iz nosa, svrbeži, kašlja i drugih neugodnih reakcija.

Kod cjelovitog pristupa u liječenju alergija važno je obratiti pažnju i na jetra. U tu svrhu mogu s koristiti mnoge biljke i homeopatski lijekovi koji će pomoći čišćenje i toniziranje jetara što ima pozitivan utjecaj na cijelo tijelo.

Pored gore navedenih detoksikacijskih organa ne smije se zaboraviti koža. Poticanjem znojenja, mnogi toksini mogu se ukloniti kroz kožu što istovremeno smanjuje opterećenje drugih organa za eliminaciju (jetra, bubrezi, crijeva). Zdravo znojenje može se postići u sauni ili snažnim vježbama. Sve to pridonosi eliminaciji toksičnih ostataka iz tijela, uklanja upale i jača imunitet u cjelini koji je prva linija obrane od nastanka alergijskih stanja.

Najbolje vrijeme za liječenje alergija je 2 do 3 mjeseca prije poznatog alergena. Proljete alergije treba započeti liječiti oko nove godine, a alergije na ambroziju u mjesecu svibnju. Organizmu treba neko vrijeme da bi ojačao imunološki sustav koji je glavna i prva linija obrane kod alergijskih reakcija.