Naručite tretman online

SVJETSKI DAN TROMBOZE

Svjetski dan tromboze (world trombosis day) 13. listopada,

Održava se svake godine 13. listopada, Svjetski dan Tromboza (wtd) ima za cilj povećati javnu svijest zdravstvenih djelatnika i zdravstvenog sustava o trombozi, kako bi se smanjila smrtnost i invaliditet od tromboembolije kroz veću svjesnost o njegovim uzrocima, rizičnim čimbenicima, simptomima, prevenciji i  liječenju. 

World trombosis day  podupire Svjetska zdravstvena organizacija čiji je globalni cilj smanjenje prerane smrti od nezaraznih bolesti za 25 % do 2025. godine.

Chapel Hillu, USA,  Roche Diagnostics, lider u istraživanju usmjeren na in vitro dijagnostiku, najavio je svoju podršku kao službeni globalni partner za Svjetski dan tromboze, kampanje Međunarodnog društva o trombozi i hemostazi.

13. listopada svake godine, Svjetski dan Tromboza usredotočuje pažnju na česte previdive i neprepoznate rizike od razvoja tromboze. Uz tisuće  događanja u više od 80 zemalja širom svijeta, Svjetski dan tromboze i njegovi partneri žele skrenuti  globalnu pažnju na trombozu kao hitan i rastući zdravstveni problem. Zajednička suradnja ima za cilj smanjiti smrtnost i invalidnost uzrokovanu trombozom.

"Jedna od četiri osobe širom svijeta umiru od tromboze. Roche Diagnostics s ponosom je pružio svoju podršku kampanji Svjetski dan tromboze. Predanost kampanje za podizanje globalne svijesti o trombozi, posebno venske tromboembolije i moždanog udara, kao i poboljšanje ishoda bolesti, usko je povezana sa snažnom predanosti u razvoju zdravstvenih rješenja za poboljšanje života bolesnika. Kampanja Svjetski dan tromboze nastoji osigurati građanima svijeta znanje o trombozi i razumjeti korake koje treba poduzeti kako bi se bolest spriječila“. rekao je Jean-Claude Gottraux, voditelj  Roche Diagnostike. 

Na temelju globalnog istraživanja provedenog u devet zemalja među muškarcima i ženama, premalo ljudi zna o trombozi, a posebno o krvnim  ugrušcima u nogama (duboka venska tromboza) i plućima (plućna embolija) kao i o opasnostima koje takve promjene nose.

Kampanja poziva ljude da:

1) upoznaju čimbenike rizika; 

2) da prepoznaju znakove i simptome; 

3) da budu proaktivni i razgovaraju s liječnikom i zdravstvenim osobljem o rizicima i prevenciji krvnih ugrušaka, osobito ako su primljeni u bolnicu ili na operativni zahvat.