Naručite tretman online

Bachove kapi

Bachove kapi ili cvjetnu Bachovu terapiju čine cvjetni ekstrakti čije je terapeutsko djelovanje otkrio engleski liječnik dr. Edward Bach, bakteriolog i homeopat. Završivši studij medicine 1913 godine započinje njegova karijera voditelja traume Sveučilišne bolnice u Londonu, a imao je i opću ordinaciju u blizini Harley Streeta. Još zarana prepoznao je da je osobnost pojedinca mnogo važnija za njegov tretman nego tjelesni simptomi. Ta spoznaja otvorila mu je putove prema novim metodama liječenja, uloživši mnogo napora u razvijanje jednostavne, bezbolne i učinkovite metode liječenja.

Proučavajući Hahnemanova djela, oca homeopatske medicine u njemu je učvrstilo uvjerenje da je osnova svakog pravog liječenja pacijent, a ne bolest. U svoja buduća istraživanja uveo je Hahnemanov princip potenciranja i dinamiziranja lijekovite supstance te razvio novi sustav liječenja kroničnih bolesti, koji je brzo prihvaćen u školskoj medicini. Nailazio je na odobravanje i u liječničkim krugovima, ponajprije u Americi i u Njemačkoj. Predavao je na mnogim kongresima, predstavljao svoja nova otkrića bio uspješan i poznat, pisao mnoge članke u stručnim časopisima i objavljivao vlastite knjige.

Kako nastaje bolest

Bach je nastojao raditi samo s biljnim i neotrovnim lijekovima pa se potpuno posvetio proučavanju biljaka i prirodi. Promatrao je svoje pacijente, zapisivao njihova obilježja ličnosti i ponašanja, sve reakcije na bolest, sve osobitosti i navike te u prirodi tražio odgovarajuće ljekovito bilje. Njihovo djelovanje ne sastoji se samo u ublažavanju određenih bolesti već izlječenju čitave osobnosti.

Dr. Bach je tijekom svoga rada došao do saznanja da iz svake tjelesne bolesti djeluje duševno-tjelesni konflikt. Čovjek često nije toga svjestan, a taj se sukob izražava preko tjelesne bolesti. Uzrok bolesti se konačno ne traži u neprijateljskim bakterijama i virusima, već u neskladu na području ćudi ili u ponašanju čovjeka. Upravo ta neravnoteža stvara plodno tlo da bakterije ili virusi uopće ulaze u organizam i da mogu stvoriti bolesnu prevagu.

Bach bolest ne promatra kao neprijatelja kojeg treba pobijediti već kao dobronamjernog prijatelja koji nas želi upozoriti na duševnu zabludu. Naše bolesti samo ukazuju na to da ne živimo u skladu s prirodom i da ne slijedimo pravi put. Ako ponovno osluškujemo poruke našeg tijela i duha, možemo spriječiti bolesti i pomoći si na osobnom i duhovnom razvoju. Nadalje, vrlo je važno saznanje da mikrobi nisu jedini uzročnici bolesti, da gotovo u svim slučajevima davanje lijekova ima i štetne pojave te izazivaju nove bolesti. Uz to treba voditi ozbiljnu brigu o prehrani, jer samo dobra pehrana održava čovjeka zdravim, a isto tako pomaže kod izlječenja najrazličitijih bolesti.

Bachova cvjetna terapija sastoji se od 37 različitih cvjetova, a posljednja 38. pripremljena je iz čiste izvorske vode. Svaki od ovih preparata vezan je za određeni emocionalni ili mentalni doživljaj, odnosno reakciju. Stanja kao što su potištenost, nestrpljivost, nepovjerenje, neodlučnosti, ljutnja ili zloba, prema Bachovom mišljenju predstavljaju plodno tlo za razvoj tjelesnih bolesti.

Djelovanje cvjetnih esencija

Odgovarajuće cvjetne esencije imaju moć djelovanja pomoću koje možemo otkriti negativne osobine naše ličnosti i uspostaviti ravnotežu osjećaja. Razumljivo je da ova metoda ne može zamijeniti medicinski tretman ako je neophodan, ali u većini slučajeva može biti korisna terapija podrške.

Cvjetni preparati podijeljeni su u sedam glavnih grupa prema psihičkim stanjima: strah, nesigurnost, nezainteresiranost, usamljenost, obeshrabrenost, sumnja i samokontrola. One ukazuju na sedam različitih osnovnih tipova neravnoteže između osobnosti i višega "ja" i istovremeno imaju sposobnost uspostaviti poremećenu ravnotežu. Onog trenutka kada se otkriju negativna emocionalna stanja i ponovo uspostavi ravnoteža, moguće je spriječiti neugodne ili čak katastroalne fizičke i psihčke posljedice. Nestrpljenje, strah, ljubomora, briga, napetost, potištenost, gordost, ako postaju trajno stanje blokiraju emocionalni život i s vremenom pelaze u bolest. Bachova cvjetna terapija u takvim slučajevima može odigrati presudnu ulogu. Bach opisuje vrline koje se mogu postići pomoću cvjetnih esencija. Stanje blokade predstavlja trenutačnu slabost koju treba svaki pojedinac prepoznati, pogleddati i prihvatiti kao dio vlastite osobnosti. Koristeći terapiju ulazimo u stanje preobrazbe s novim vrlinama koje se razvijaju pod utjecajem cvjetnih esencija.

Od Bachovog centra pored Londona u cijeli svijet

Bachova cvjetna terapija stara je više od 80 godina, potvrđena velikim brojem kliničkih slučajeva i različitih bolesnih stanja, objavljenih u časopisima, knjigama i na raznim kongresima, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća svjetska zdravstvena organizacija priznala je terapeutsku vrijednost cvjetnih esencija. Uporaba kapi nema neželjenih popratnih pojava, mogu se koristiti uz bilo koji drugi način liječenja. Esencije se pripremaju i šalju iz Bachovog centra pored Londona širom svijeta, a kupiti se mogu u ljekarnama i prodavaonicama zdrave hrane. Kombinacija cvjetova od neprocjenjive je pomoći kako za ljude, tako i za životinje i biljke, ukoliko im je poremećena unutarnja ravnoteža.

Bachove kapi i djeca  

Djeca često reagiraju bolje i brže na koncentrate Bachovih kapi nego odrasli jer su njihovi načini ponašanja još slabo učvršćeni i mentalnih otpora gotovo da i nema. Djeca žele samo jedno da što prije budu zdrava. Posebno treba naglasiti koliko je važno pomoći djeci s Bachovim kapima upravo u onoj dobi u kojoj još nisu otvorena za logične argumente.  

Kome Bachova terapija koristi

Bachova cvjetna terapija može koristi kod svih bolesti i u svim životnim razdobljima, a naročito je učinkovita kod psihičkih problema, nesanice, depresija. strahova, umora, psttraumatskog stresa, ovisnosti hiperaktivnosti kod djece, noćnog mokrenja kod djece, dugotrajnih bolesti kao što su astma, alergije, kožne bolesti i mnoga druga stanja.