Naručite tretman online

Iridodijagnostika

Iridodijagnostika je metoda detekcije tjelesnih organa kroz promatranje irisa ili šarenice oka. Ako je neki dio tijela bolestan ili je neki određeni organ poremećen, u odgovarajućem "polju organa" pojavi se svijetla ili tamna mrlja, promjena boje, pomicanje žilica, vidljiv oblak koji se u odnosu na neki organ nalazi uvijek na istom mjestu. Promatranjem irisa može se ustanoviti koji organi u tijelu su poremećeni ili su oboljeli. Iridodijagnostika pokazuje stanje kemijskih, organskih i strukturalnih promjena u organizmu čovjeka. U šarenici ili irisu oka nalaze se živčani završeci koji su povezani s mozgom i otkrivaju opće stanje organizma. Promjene će se pojaviti nekoliko mjeseci prije prvih simptoma bolesti, a mogu se detektirati sklonosti i nasljedne predispozicije za određenu bolesti, a što može biti od koristi u smislu sprečavanja bolesti ali se registriraju i oboljenja koja su bila u prošlosti.

Ideja o iridilogiji stara je i više od 2.000 godina jer se još u Bibliji u šestom poglavlju knjige Sv. Mateja kaže: "Svijetlost tijela je u oku: zato ako ti je oko bistro čitavo tijelo bit će ti puno svijetlosti."

Znakovi bolesti u irisu

Lakune su ovalni, površinski znakovi defekata u vezivnom tkivu irisa. Kao znakovi organa su lokalizirani posebno u "polju"koje odražava mozak, srce, pluća, bubreg, i pankreas i često upućuju na slabost organa. Organ još nije razvio funkcionalnu smetnju ili patologiju, ali u slučaju opterećenja razvit će bolest.

Otvorena lakuna nastaje kada se inače zategnute, zvjezdoliko protegnute kolagene niti irisa u prednjem sloju irisa koji leži najbliže rožnici jako izviju pri čemu nastaje udubina. Lakuna može imati oblik otvorenog tulipana i tvori "otvoreni znak". Otvorena lakuna ukazuje na razvijajući proces bolesti. Manifestacije simptoma dotične bolesti mogu se javiti i nekoliko godina kasnije.

Zatvorena lakuna ima oblik "malog jezerca" i ukazuje da se bolest učvrstila u nekom određenom organu. Kod potpunog izlječenja lakuna nestane. Zaostaje samo slika koja podsjeća na trag gotovo nevidljivo zakrpane rupice na finoj ženskoj čarapi. Ako je organ trajno oštećen lakuna ne nestaje ili u potpunosti ne nestaje, već je obrubljena finom bijelom ili krem-bijelom linijom, što znači da je proces  bolesti završen. Ako bolest i dalje napreduje lakuna se "ukopava" sve dublje i omogućava pogled sve do baznog lista irisa.

Oker-žuti pigment žuči

Ovaj pigment na irisu je hepatotrop i nastaje u "polju" žuči i jetara. Sastoji se iz tvari koje nastaju razgradnjom obojenih tvari iz krvi. Nakupljanje pigmenta u irisu može doći zbog slijedećih patoloških procesa:

a ) određene stanice jetara (makrofagi, histociti) ometene su u svojoj funkciji unutarnjim i vanjskim otrovnim tvarima. Zbog toga se crvena krvna zrnca krivo razgrađuju i dolazi do pigmentnog obogaćivanja bilirubina u oku.

b) pankreas mehanički otežava zbog svoga položaja izlaz žučne kiseline iz žučnog mjehura u crijeva te i ovaj zastoj dovodi do taloženja bilirubina.

c) mlohav žučni mjehur izaziva zastoj i kao posljedica dolazi do nakupljanja pigmenta u sobičnoj vodici.

Saće su tvorevine sa saćastom strukturom u gornjoj stromi irisa. Ove strukture nastaju stvaranjem sobičnih greda vezivnog tkiva irisa. Ako se saće pojavi u predjelu irisa, govorimo o slabosti organa i govorimo o smetnji unutarnjeg disanja i vidljiv je u" polju" pluća, ali isto tako i u "polju" pankreasa.

Kripte su romboidne strukturne tvorevine. Što su ovi znakovi dublji i crnji, to je oboljeje pojedinog organa teže. Svjetlija mjesta na rubu kripti ukazuju da je posrijedi akutni zamah bolesti. Kripte se mogu posebno vidjeti u poljima želuca i crijeva, te kod oboljenja uzdužnih organa, kao što su leđna moždina (multipla sclerosa), te kod kroničnih upala živaca (ischias). Dodatna potvda za kronične procese bolesti su pigmentne mrlje (kao listovi čaja nakon prelijevanja vrućom vodom) pokraj ili u blizini lakuna ili kripta.

Supstančni znakovi su mali znakovi u obliku točke, crte, pukotine ili kuke, kao duboki krater, te se može vidjeti sve do temeljnog sloja. Ukazuje na defekt ili degeneraciju tkiva ili na potpuno otkazivanje organskih funkcja. Supstančni znakovi vidljivi su ako je neki organ u potpunosti ili djelomično kirurški odstranjen.

Akutna oboljenja se manifestiraju u smeđem oku kroz svijetlije dijelove irisa u polju oboljelog organa kao da je pigment na tome mjestu izbrušen brusnim papirom. 

U plavim očima akutni znakovi bolesti poprime gotovo bijelu boju. Upala pluća će se na plavom oku pokazati kao svijetleća bijela točka. Upala žučnog mjehura pojavljuje se u smeđem oku kao žuto-smeđa mrlja, svjetlija od okolnih pigmenata. Ovi znakovi smješteni su u prednjem sloju irisa na koji direktno gledamo. Pojedine  kolagene niti irisa mogu biti savinute i snažno odstupati od svog pravca da prelaze križno preko drugih niti. Takve kolagene niti se zovu transverzale i predstavljaju jako nepovoljni znak, naročito ako ih prate krvne žile  (vaskularizacija). Transverzala može biti godinama vidljiva a da nema znakova bolest i tada govorimo da je bolest u latentnoj fazi. 

ODRICANJE OD ODGOVORNOSTI: Navedene informacije nisu namijenjene dijagnosticiranju ili liječenju već je riječ o obrazovnoj svrsi kako informirati ljude o prirodnim metodama samopomoći.  Za sve savjete upitajte svog liječnika.