Naručite tretman online

Metabolički test

IMATE LI PREKOMJERNU TJELESNU TEŽINU I ZDRAVSTVENE PROBLEME?

METABOLIČKI TEST

Prvi korak prema optimalnom zdravlju zahtjeva;

1.suzbiti i prevenirati bolest

2.postići svoju idealnu težinu

3.izgledati mlađe i osjećati se bolje

4.povećati svoju energiju

5.živjeti duže i zdravije

Ako želite poboljšati svoje zdravlje, izgled, IZGUBITI KILOGRAME i osjećati se bolje neophodno je poznavanje vlastitog metaboizma kojeg pruža METABOLIČKI TEST.

Zašto?

Vaše tijelo posjeduje jedinstven biokemijski status koji je određen omjerom ugljikohidrata, masti proteina i drugih nutritijenata koji se razlikuju od omjera drugih ljudi. Upravo taj jedinstven omjer predstavlja vaš "METABOLIČKI TIP" pomoću kojeg se može odrediti potrebna količina nutritijenata u vašoj dnevnoj prehrani. Kako se razlikujemo jedni od drugih metabolički test pokazat će koliko je proteina, ugljikohidrata i masti  potrebno vašem tijelu kako bi bilo u optimalnom stanju.

Općenito metaboličke tipove možemo podijeliti na ugljikohidratne, proteinske ili mješane. Metabolički test pruža informacije kojem tipu pripadate. Dok primjerice proteinski tip treba uzimati 40% zdravih proteia, 30% masti i 30% ugljikohidrata u svojoj dnevnoj prehrani, ugljikohidratni i miješani tipovi trebaju sasvim druge odnose.

Metabolički status je dokazani dijetetski princip koji usklađuje dnevne nutritivne potrebe i pruža odgovor na pitanje zašto neki ljudi mogu izgubiti kilograme u kratkom vremenu dok kod drugih to nije moguće i zašto je neka hrana odlična za jedne a istovremeno loša za druge ljude kod kojih izaziva umor, alergije, probavne smetnje i narušava zdravlje u cjelini.

Podaci dobiveni putem metaboličkog testa omogućuju da dizajniramo individualni program koji će vam pomoći optimizirati vaše zdravlje. Kroz metabolički test poduzeli ste prvi korak da vaš metabolizam radi za vas. Razumjevanje rada metabolizma pružit će vam alate koji će pomoći zadržati mišiće, povećati razinu energije i popraviti zdravlje u cjelini.

Metaboličkim testom važno je utvrditi metabolizam masnih kiselina, ali i metabolizam ugljikohidrata koji može uputiti na slabo iskorištavanje ili mobilizaciju glukoze. Važni su nam i markeri stanične energije koji su u zavisnosti o međuproduktima energetskog metabolizma. Primjerice povišeni citric u urinu upućuje na nakupljanje amonijaka-dušika i na manjak arginina ili potrebe za lipoičnom kiselinom. Sukcinat ima značajnu ulogu u proizvodnji stanične energije. Ako nam nedostaje CoQ10 navedene reakcije mogu biti otežane. Također povišen fumarat može upućivati na potrebu za CoQ10. U mitohondriju fumarat se pretvara u malat, pa prema tome povišeni malat i fumarat upućuju na metaboličke teškoće zbog deficita CoQ10. Ovakvo stanje može biti zbog usporene oksidacije rezervnih masti, a najčešće se susreće kod osoba koje unose velike količine ugljikohidrata a male količine masti.

HMG (hydroxymethylglutarate) ako je povišen upućuju na blokadu sinteze CoQ10. Metaboličkim testom odeđuju se markeri vitamina B kompleksa kao i markeri metilacije. Ako se nalazi nedostatak B12 vitamina upućuje na otežan metabolizam metilmalonata. Nadalje markeri neurotransmitera mogu uputiti na manjak koji se ogleda u depresiji, umoru, nemogućnošću nošenja sa stresom. Metaboličkim testom moguće je odrediti tirozin koji je preteča tiroidnih hormona i neurotransmitera. Snižene vrijednosti mogu biti povezane s hipotiroidizomom,poremećajima krvnog tlaka, depresije i slično. Markeri antioksidansa ukazuju na poremećaj u jetri, nadbubrenoj žlijezdi i krvi.

Povišen 8-hydroxy2-deoxyguanosine upućuje na oksidativno oštećenje DNK od strane slobodnih radikala. Antioksidativna zaštitita određuje se ovim markerom.

Indikatori detoksikacije su 2-metilhipurat (2-methylhippurate) koji je produkt kiselina, a detoksikacije se događa u jetri. Ovaj indikator najčešće je povišen kod osoba koje rade s bojama i lakovima, industrijskim razređivačima i kod pušača.

Orotati (orotate) sudjeluju u proizvodnji amonijaka i dušika u organizmu. Pokazuje sposobnost jetre da pretvara dušik-amonijak u ureu.

Markeri bakterija u crijevima otkrivaju neravnotežu crijevne flore, ali i prisutnost gljivica naročito candide albicans.

Metaboličkim testom moguće je otkriti nedostatke esencijalnih aminokiselina kao što su histidin, metionin, fenilalanin, glicin, taurin. Testom je moguće utvrditi intoleranciju na hranu IgG na 90 namirnica i pokazuje raspon od blago do jako izraženo.

UZ NAŠU POMOĆ MOŽETE IZGUBITI KILOGRAME, POBOLJŠATI SVOJ IZGLED I ZDRAVLJE U CJELINI