Naručite tretman online

Angina pektoris

Angina pektoris (angina pectoris)  nastaje kao posljedica slabosti (ishemije) miokarda. Bol je lokalizirana iza grudne kosti i širi se u lijevu ruku, lijevu stranu lica i gornjeg dijela trbuha. Kod angine pektoris tipičan je kratkotrajan bol u trajanju od 1 do 15 minuta, a povezan je s fizičkom aktivnošću i emocionalnim uzbuđenjem. Bol prestaje uzimanjem vazodilatatora (sredstva za proširenje krvnih žila). Najčešći uzrok angine pektoris je teška koronarna ateroskleroza, ali uzrok može biti i vazospazam koronarnih krvnih žila, stenoza aorte i aortna insuficijencija.

Nestabilna angina pektoris predstavlja pojavu bola u prsima  koji nij povezan s fizičkom aktivnošću ili emotivnim uzbuđenjem, javlja se u periodu odmora ili spavanja, traje ponekad i do 4 dana, upotreba vazodilatatora ne pomaže u prestanku boli. Ovakvo stanje naziva se i predinfarktna angina.

šTO MOŽEMO UČINITI?

Prije svega važno je obratiti pažnju na fizičkiu aktivnost što uključuje i program vježbi. Kod bolesnika s krvožilnim bolestima povećanje kapaciteta pluća povećava srčanu otpornost i odgađa ili uklanja anginu pektoris, poboljšava funkciju endotela. Prema nekim istraživanjima potvrđeno je da vježbanje smanjuje smrtnost kod bolesti krvnih žila. Vježbe potiču transport kisika kroz krvne žile i jačaju mišićno-koštano tkivo.

Što se tiče prehrane važno je smanjiti unos namirnica koje negativno utječu na krvne žile. Prestanak pušenja, pijenja alkohola, održavanja normalne tjelesne težine i izbjegavanja stresnih situacija može uvelike pridonijeti zdravlju krvnih žila. Preporuča se unos nutritivnih dodataka prema preporuci stručnih osoba.    

  

 

VENOVIN ČUVA VAŠE KRVNE ŽILE I PRIDONOSI ZDRAVLJU KARDIOVASKULARNOG SUSTAVA.

NAZOVITE SAVJETOVALIŠTE 01 3668 119  svaki radni dan od 8 do 15 sati