Naručite tretman online

Dijabetička nefropatija

Bolest bubrega - dijabetička nefropatija je česta komplikacija šećerne bolesti koja predstavlja progresivnu bolest bubrega uzrokovanu oštećenjem kapilara u bubrezima (glomerulama).

Smatra se da su mehanizmi hiperglikemije uzrok oštećenja bubrega (hiperfiltracija). Kontrola glikemije odražava ravnotežu između dijetetskog unosa i glukoneogeneze kroz spremanje glikogena i oksidacije masti. Ova reakcija potiče proizvodnju inzulina iz beta stanica gušterače. Inzulin regulira razinu glukoze u serumu svojim djelovanjem na jetra, mišiće i masno tkivo. u slučaju rezistecije na inzulin, inzulin ne može potisnuti glukoneogenezu u jetra i dolazi do hiperglikemije. Istovremeno inzulinska rezistencija u masnom tkivu i mišićima dovodi do povećanja lipolize. U tom slučaju gušterača je prisiljena da poveća proizvodnju inzulina što u konačnici dovodi do oštećenja beta stanica.

Hiperglikemija povećava  transformirajući faktor rasta u glomerulama i faktora rasta vaskularnog endotela. Sve to dovodi do stanične hipertrofije i pojačane sinteze kolagena što izaziva vaskularne promjene kod dijabetičke nefropatije.

U ranoj fazi razvoja bolesti najčešće nema simptoma, a pojava istih može biti tek nakon 5 do 10 godina od početnog oštećenja bubrega. Simptomi dolaze kao umor, glavobolja, opća slabost, mučnina, nedostatak apetita, svrbež kože, oticanje nogu. Povišene razine šećera u krvi izazivaju niz promjena u metabolizmu i krvnim žilama. Te promjene mogu oštetiti bubrege, odnosno mrežu sitnih krvnih žila što u konačnici dovodi do pojave albumina u mokraći (albuminurija). Kako dijabetička nefropatija napreduje dolazi do oštećenja glomerula. 

Cilj liječenja je da se uspori napredovanje oštećenja bubrega. Potrebana je kontrola visokog krvnog pritiska i šećera u krvi kao i smanjen unos soli. Dijabetička nefropatija može dovesti do hemodijalize ili potrebe za transplantacijom bubrega, kao i povećanim rizikom od smrti i kardiovaskularnih bolesti.

 

VENOVIN ČUVA VAŠE KRVNE ŽILE