Naručite tretman online

Dijabetičko stopalo i kisik

Poznato je da je kisik temelj života. Unosimo ga disanjem u pluća i krv. Organizam čovjeka posjeduje precizan regulator ravnoteže kisika u krvi i održava stabilnu razinu zasićenja kisikom u svim tjelesnim kemijskim procesima povezanih s disanjem.

Udisanjem zraka kroz nos ili usta otvaraju se putevi do pluća preko alveola gdje se kisik veže za crvene krvne stanice (eritrocite) koje prolaze kroz alveolarne kapilare. Krv iz pluća do svake stanice u tijelu nose tri vrste krvnih žila:

1. Arterije imaju mišićne zidove koji potiskuju krv ispunjenu kisikom daleko od srca do svih tkiva i organa. U svojoj najvećoj udaljenosti arterije postaju kapilare.

2. Kapilare su najsitnije krvne žile i povezuju arterije i vene.

3. Vene su prenosnici (skupljači) krvi zasićene s CO2 i vraćaju krv do pluća i natrag u srce.

Srce je naša pumpa koja premješta krv iz jednog mjesta u drugo. Preuzima krv obogaćenu kisikom što se postiže udisanjem zraka i tako obogaćena krv ponovno odlazi do svih tkiva i organa. Ako naši vitalni organi nemaju kisika smrt će nastupiti za nekoliko minuta.

Okvirna razina kisika u krvi procjenjuje se pomoću pulsnog oksimetra. Iako uređaj mjeri zasićenost kisika u krvi, rezultati se često koriste kao procjena razine kisika u krvi. Pouzdaniji test razine kisika u krvi koji predstavlja zlatni standard određuje se ispitivajem uzorka krvi iz arterija.

Niska razina kisika u krvi (hypoxia) predstavlja vrijednost kisika nižu od normalne razine. Za dobrru funkciju ljudskog organizma potrebna je određena razina kisika u krvi koja ishranjuje stanice i tkiva. Ako se razina kisika spusti ispod normale dolazi do hypoxie koja se osjeća u kratkoći daha, umoru i sl. Ukoliko smanjena razina kisika dugo traje funkcija mozga slabi, dolazi do zbunjenosti, dezorjentacije, koža i sluznice postaju cijanotične (plave), otkucaji srca se smanjuju, dolazi do pada krvnog pritiska i sve se završava komom ili smrću.

Dobra oxigenacija krvi važna je zbog ishrane tkiva i organa. Zbog slabosti krvožilnog sustava dolazi do zastoja u opskrbi s kisikom naročito kod udaljenih dijelova tijela (donji ekstremiteti). Kao što je već poznato povećane razine šećera u krvi nepovoljno utječu na arterijsko-vensku cirkulaciju i upravo zbog toga kod dijabetičara se često pojavljuju rane  na potkoljenicama. Zarastanje rana je otežano ili nemoguće iz razloga slabe prokrvljenosti i nedostatka kisika. Smanjena razina kisika u tom slučaju pogoduje razvoju aerobnih mikroorganizama koji se često nalaze u dijabetičkim ranama.

 

VENOVIN PODRŽAVA ZDRAVLJE VAŠIH ŽILA

VENOVIN JE DOSTUPAN U SVIM LJEKARNAMA ŠIROM HRVATSKE

NAZOVITE NAŠE SAVJETOVALIŠTE SVAKOG RADNOG DANA, TEL 01 3668 119