Naručite tretman online

Osteoporoza i homeopatija

Već dugi niz godina smatra se da je glavna prevencija za osteoporozu odgovarajuća količina kalcija. Na žalost još davne 1940 godine dr. Albrigh utvrdio je da se u postmenopauznoj osteoporozi ne radi o poremećaju kalcija u metabolizmu već o atrofiji koštane mase. Kasnije je njegova teorija bila dopunjena saznanjem da do gubitka koštanog tkiva dolazi uslijed povećane razgradnje koštanog kolagena. Poznato je da koštani sustav kao stabilna konstrukcija našeg lokomotornog sustava predstavlja živo tkivo koje je podložno stalnoj razgradnji i izgradnji.To je logični prirodni zakon jer se koštana masa mora stalno mijenjati zbog rasta i prilagođavanja vlačnim silama i tlaku npr, zbog pvećane tjelesne mase ili sportskih aktivnosti. Osteoblasti koji pomažu izgradnji kosti kao i osteoklasti koji razaraju kosti nalaze se u matriksu. Aktivnost ovih dvaju suprotnih tipova stanica regulira se podražajem zbog opterećenja i pod utjecajem hormona. Dolazi do pada estrogena nakon klimakterija što dovodi do mobilizacije citokina koji aktiviraju osteoklaste i uzrokuju ubrzanu razgradnju kosti. Obrnuto, tjelesna aktivnost znači snažan podražaj za proizvodnju osteoblasta koji izgrađuju novu koštanu masu. Smanjenje količine hormona uzrokuje relativno brzo smanjenje koštane gustoće koja može iznositi i do 3-4% godišnje.

Izgradnja kostiju determinirana je genetskim naslijeđem u gotovo 85%, ali i prevencijom što svakako uključuje dovoljno kretanja i prehranu bogate kalcijem čime se može poboljšati koštana gustoća i smanjiti razgradnja kalcija u klimakteriju. Neke studije potvrđuju da žene koje su kao djevojčice kasno dobile prvu mjesečnicu, kao i žene koje su ušle u klimakterij prije 47 godine života, značajno su izložene povišenom riziku od osteoporoze. Također je značajan utjecaj i obiteljskog naslijeđa. Bolesti kao što su dijabetes, hiperfunkcija štitnjače, poremećaj funkcije bubrega, bolest jetara, tumorske i gastrointestinalne bolesti značajno utječu na razgradnju koštane mase i razvoj osteoporoze,ali i ovisnosti o alkoholu i pušenju pridonose razvoju osteoproze. Llijekovi mogu povećati rizik od osteoporoze, a tu su prije svega krtikosteroidi, antiepileptici, lijekovi za bolesti štitne žlijezde, lijekovi za razrijeđenje krvi, citostatici i mnogi drugi.   

Pri sumnji na osteoporozu provode se laboratorijska ispitivanja kako bi se isključili drugi uzroci Prije svake terapije moraju se isključiti druge koštane bolesti. Danas se koriste preparati kalcija u kombinaciji s kolagenim peptidima i drugim mineralima i vitaminima koje prepisuju liječnici. Estrogeneske hormonalne nadomjesne terapije imaju negativne učinke na zdravlje žene, a neke studije su nedvojbeno potvrdile da takva liječenja povećavaju rizik od moždanih i srčanih udara, razvoja tromboze vena i plućnih infarkta kao i razvoja karcinoma dojke. Znanstvene rasprave o hormonalnim nadomjesnim terapijama još nisu završene, ali svakako treba biti oprezan prilikom prihvaćanja takvih terapija.

Kod prevencije ili već nastale osteoporoze svakako istaknuto mjesto ima  prehrana. Tu se prije svega misli na kalcij koji regulira sve metaboličke procese u ljudskom organizmu. Ako se s hranom unosi premalo kalcija, treba ga nadoknaditi iz nutritivnih dodataka. Dnevna potreba za kalcijem je otprilike 500 mg, dok za starije osobe ova vrijednost se može popeti i do 2000 mg dnevno. Važno je znati da zdrava osoba dnevno mokraćom i stolicom izluči oko 400 mg kalcija, a crijevna sluznica apsorbira iz hrane samo otprilike jednu trećinu. Nakon 50 godine života apsorpcija kalcija se znatno smanjuje. Za ugradnju kalcija u kosti potreban je i vitamin D kojeg naše tijelo proizvodi pod utjecajem sunčanih zraka i zato je izlaganje suncu barem 10 minuta na dan dobro za vaše kosti.

Već je svima poznato da redovna fizička aktivnost pridonosi povećanju koštane mase. Svako opterećenje kostiju izaziva povećanje koštane mase. Istovremeno specijalne vježbe pospješuju bolju tjelesnu kordinaciju i smanjuje se opasnost od padova. Prilikom vježbanja dolazi do opuštanja muskulature pa time popušta i bol i pboljšava se kretanje.

Osteoporoza i homeopatija

Homeopatija može biti metoda izbora za liječenje osteoporoze. Najčešće korišteni  homeopatski lijekovi su Silicea, Calccarea carbonica, Calcarea phosphorica, fosfor, Natrijum muriatikum ali i neki drugi koje će prepisati vaš homeopat. Homeopatski lijekovi poboljšavaju metabolizam i podržavaju obnavljanje koštane mase.