Naručite tretman online

Otvorene rane na potkoljenici

Ulcus cruris

Kronične rane u raznim dijelovima potkoljenice mogu nastati iz nekoliko razloga: Povrede tupim predmetima, zaostala strana tijela u drugim ranama, otvoreni prijelomi kostiju, opekline, smrznuća. Kronične ulceracije mogu nastati i na neuropatičnoj osnovi (ulcus trophoneuroticum)

Promjene na krvnim žilama uzrokuju stvaranje takovzvanih ishemičnih ulkusa (arterioskleroza), ali najčešći uzrok zbog kojega se na donjim okrajinama i to naročito na potkoljenicama kod velikog broja ljudi stvaraju ulceracije su tromboflebitične promjene u venama (ulcus cruris varicosum).

Svi bolesnici s varikoznim ranama dugo godina su patili od bolova i grčeva u listovima, brzo se umaraju, stalnog oticanja nogu često uz uočljivo proširenje krvnih žila na potkoljenicama i bedrima. Bolesnici su u većini slučajeva žene u dobi od 40 do 60 godina. Tom stanju pridonose višestruke trudnoće, ali i hormonalni faktori igraju značajnu ulogu. Bolest je česta i kod muškaraca, naročito onih koji rade naporne i stojeće poslove. Prilikom stajanja nastaje obrat u smjeru strujanja krvi sve do u područje najsitnijih žilica. Krv u tom području siromašna je kisikom a prezasićena ugljičnim dioksidom i produktima mijene tvari i nije više sposobna da normalno hrani tkivo kroz koje protječe. Prvi vidljivi znaci su na koži koja postaje atrofična zbog slabe ishrane. Koža postaje tanka, nestaje potkožnog masnog tkiva i sklona je ozlijedama. Lako se upali i na tom mjestu lako dođe do ozljeda u kojema se brzo nastanjuju bakterije. Iz navedenih razloga koža se ne može oduprijeti upali i infekciji, postaje egzematozna i počinje se raspadati od gangrene. Na dnu i u robovima ovako nastalog ulkusa razvija se rigidno ožiljno tkivo koje vrši pritisak na krvnu žilu i otežava zacjeljenje ulkusa. Vlaknasto ožiljno tkivo siromašno je samo po sebi  krvnim žilama i zajedno sa lokalnim poremećajem u optoku krvi u području oko ulkusa izazvanim od varikoznih promjena jest uzrok zbog kojeg su granulacije u ulkusu oskudne. U takvim uvjetima epitel se vrlo slabo razvija i zbog slabe ishrane brzo propada  i dolazi do raspada tkiva i postepenog širenja ulkusa.

Klinička slika

Kod bolesnika s ulkusom potkoljenica je najčešće otečena (naročito oko gležnja), edematozna, tvrda i deformirana. Koža u toj regiji je promijenjena, tamnosmeđe ili plavkaste boje, atrofična, tanka, lako povredljiva, mjestimično napukla, vlaži ili je suha  pa se ljušti. U tom promijenjenom dijelu  potkoljenice nalazi se jedan ili više ulkusa vrlo različitih oblika i veličine.

Liječenje je dugotrajno, zahtjeva sveubuhvatan i komplementaran pristup. Važna je adekvatna prehrana kao i podrška krvožilnom sustavu u cijelini.    

VENOVIN PRIDONOSI  ZDRAVLJU KRVOŽILNOG SUSTAVA 

VENOVIN DOPRINOSI ZACJELJENJU OTVORENIH RANA (ULCUS CRULIS) 

VENOVIN JE DOSTUPAN U LJEKARNAMA ŠIROM HRVATSKE