Naručite tretman online

Retinopatija i dijabetes

Dijabetička retinopatija je komplikacija šećerne bolesti. Statistike upućuju da je dijabetička retinopatija vodeći uzrok bolesti oka i prvi uzrok sljepoće u SAD-u kod odraslih između 20 i 64 godine života.

Kod kroničnih dijabetičara dolazi do progresivnog oštećenja malih krvnih žila na stražnjem dijelu oka (mrežnica). Može se pojaviti i glaukom (povećan očni pritisak), edem makule (zamagljen vid zbog tekućine koja curi u područje mrežnice koja pruža oštar središnji vid).

Dijabetička retinopatija najčešće nema simptoma sve dok ne dođe do ozbiljnog oštećenja.Simptomi uključuju zamagljen vid i spori gubitak vida tokom dužeg vremena, slab vid noću, krvarenje u oku. Sve se to događa iz razloga što su krvne žile oka blokirane, nove krvne žile počinju rasti unutar oka (neovaskularizacija) ali su krhke i mogu krvariti.

iz svega se može zaključiti da uzrok opisanih problema treba tražiti u osnovnoj bolesti, jer poznato je da povišen šećer u krvi razara krvne žile. Zato je važna redovita kontrola šećera u krvi, krvnog pritiska kao i kolesterola. Potrebna je zdrava prehrana, fizička aktivnost, a ako ste pušač nužno je ostaviti pušenje. 

VENOVIN ČUVA VAŠE KRVNE ŽILE

NAZOVITE NAŠE SAVJETOVALIŠTE SVAKOG RADNOG DANA, TEL 01 3668 119