Naručite tretman online

VENSKA TROMBOEMBOLIJA

VENSKA TROMBOEMBOLIJA

Venska tromboembolija (VTE) predstavlja stanje kod kojeg se stvaraju krvni ugrušci u venama. Ako je ugrušak formiran u dubokoj veni najčešće u nozi takvo stanje se naziva duboka venska tromboza (DVT). Ugrušak se može pokrenuti i putovati do pluća kada nastaje plućna embolija (PE) koja može biti opasna i smrtnostna bolest. Duboka venska tromboza (DVT) + ugrušak u plućima (plućna embolija PE) stvara vensku tromboemboliju (VTE).

Venska tromboembolija je vodeći uzrok smrti i invalidnosti u svijetu. Neka istraživanja su otkrila da oko 10 milijuna ljud ima VTE koja se javlja u zemljama niskog, srednjeg i visokog dohotka. U časopisu  Journal of trombosis and haemostasis navodi se zaključak studije provedene u Zapadnoj Europi, Australiji i Latinskoj Americi koja pokazuje da se godišnja incidencija kreće u rasponu od 0,75 do 2,69 na 1000 ljudi, a kod starijih iznad 70 godina taj postotak raste. Pojava tromboze nešto je niža kod kineske i korejske populacije. Ista studija zaključila je da vodeći uzrok invalidnosti predstavlja venska tromboembolija kod bolničkih pacijenata u zemljama niskog ili srednjeg dohotka, dok je drugi najčešći uzročnik invaliditeta u zemljama s visokim dohotkom. Smatra se da u SAD-u i Europi venska tromboembolija ubija više ljudi nego AIDS, rak dojke, prostate i saobraćajnih nesreća zajedno.

Faktori rizika za nastanak venske tromboembolije su: boravak u bolnici tijekom duljeg vremenskog razdoblja, operacija kuka, koljena, karcinoma, nekretanja dugog putovanja avionom. U umjerene rizike ubrajaju se životna dob, obiteljska anamneza, rak, kemoterapija, oralni kotraceptivi ili hormonske nadomjesne terapije. Od ostalih čimbenika koji mogu utjecati na razvoj tromboze je prekomjerna  tjelesna težina, pušenje, konzumiranje alkohola. Trudnoća i porod mogu biti čimenik razvoja tromboze. 

Razvoj bolesti često dolazi bez vidljivih znakova upozorenja, a ako se simptomi i znakovi razviju može doći do bola u nogama, otekline gležnja ili stipala, crvenila i promjene boje kože, toplina i sl. Kod plućne embolije bolesnik ima kratkoću daha, ubrzano disanje, bol u prisima, ubrzani puls, ošamućenost ili nesvjesticu.

Prevencija je temelj borbe protiv venske tromboembolije, smanjenja smrtnosti i invaliditeta. Preventivne mjere prije svega uključuju tromboprofilaksu za one bolesnike kod kojih postoji rizik kao i kod bolničkih pacijenata koji pate od nekih drugih bolesti. Komplikacije tromboembolije mogu se spriječiti dobro utvrđenim javnozdravstvenim politikama i edukacijom stanovništva.

Venska tromboembolija može izazvati značajne troškove zbog dijagnostičkih testova, a dugotrajni boravak u bolnici, lijekovi i rehabilitacija mogu biti vrlo skupi. Naglaskom na prevenciji zdravstveni sustav može uštedjeti novac, smanjiti invaliditet i spasiti živote. Neke su zemlje već počele provoditi politiku i protokole koji potiču provođenje prevntivnih mjera i razvoja svijesti o tromboemboliji.