Utjecaj mobilnih uređaja na djecu

Zdravstvene vlasti u Kaliforniji smatraju da je nužno pružiti nova upozorenja o štetnim djelovanjima zračenja iz mobitela. Istraživanja sugeriraju da bi mobiteli mogli povećati rizik od raka mozga, smanjenog broja spermija, glavobolja, oslabljenog pamćenja, poremećenog sluha i spavanja. Zračenje iz mobitela izravno utječe na normalnu funkciju mozga i dovodi do abnormalne kognitivne funkcije. Mobiteli emitiraju radio frekvencijsku energiju prilikom slanja i primanja signala na i od staničnih tornjeva što može uzrokovati oštećenja mozga posebno kod djece i adolescenata. „Dječji mozak se razvija kroz tinejdžerske godine i može biti pod utjecajem uporabe mobitela navodi dr. Karen Smith.

Moderno društvo dugo je vodilo polemike o zabrani cigareta za mlade jer pušenje nepovoljno utječe na razvoj i zdravlje djece. Vodile su se kampanje, a duhanske industrija opirala se takvom trendu jer je istina o štetnosti duhana ugrozila njihov profit, a u takvim slučajevima istina se uvijek napada i potiskuje u ime „znanosti“, a poznato da je lažna znanost u službi propagande određenih interesnih skupina. Isti scenarij se ponavlja kada je riječ o štetnim utjecajima mobitela.

S obzirom na studije koje potvrđuju  da upotreba mobitela može izazvati zdravstvene rizike, moramo priznati da je došlo vrijeme  za ozbiljne rasprave o ovom pitanju.

Međunarodna agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (IARC) još je 2011. godine upozorila: radiofrekventna elektromagnetska polja (EMF) klasificirana su kao mogući kancerogeni  (skupina 2B), temeljene na povećanom riziku za gliom, maligne vrste raka mozga povezane s uporabom bežičnih telefona.“ Istovremeno istraživanje CDPH-a pod nazivom „Mobilni telefoni i zdravlje“ upozorava: „Zdravstveni dužnosnici zabrinuti su zbog mogućih zdravstvenih učinaka elektromagnetnog zračenja iz mobitela jer neke studije pokazuju da dugoročna uporaba mobitela može povećati rizik od raka mozga i drugih zdravstvenih problema.“ Studija također navodi da elektromagnetna zračenja imaju dublji utjecaj na djecu jer prolaze dublje u mozak djece, a budući su njihovi mozgovi još uvijek u razvoju, čini djecu i tinejdžere mnogo osjetljivijim prema navedenim opasnostima. Istraživanje također ukazuje da ljudi s dijagnozom određenih oblika raka mozga imaju veću vjerojatnost da su koristili mobitele u prethodnom desetljeću i da se rak obično pojavljuje na strani glave gdje se najčešće koristio mobilni uređaj.

Kada govorimo o djeci i upotrebi mobilnih uređaja, roditelji bi trebali ograničiti vrijeme koje dijete provede uz mobitel, a od drugih upozorenja svakako bi trebalo uzeti u obzir slijedeće:

. .      Držite mobitel što je moguće dalje od vašeg tijela;

  • Provedite što manje vremena na pozivima;
  • Šaljite tekst poruke umjesto telefonskog poziva;
  • Nemojte stavljati telefon na uho dok netko ne odgovori na poziv;
  • Izbjegavajte uporabu mobitela unutar bilo kojeg metalnog kućišta, uključujući dizala i automobil.
  • Odmaknite mobitel na dovoljnu udaljenost od kreveta i prostora na kojem boravite
  • Ne držite mobitele u džepovima

Izvor:

CBS News / San Francisco .

WHO / International Agency for Research on Cancer (IARC)

EMF.news

Brain.news